Activități Mentorat - DECEMBRIE 2024

 

Seria activităților specifice Programului de Mentorat a continuat și în luna decembrie 2024 pentru elevii seminariști. Astfel, elevii din grupul ţintă, sub îndrumarea mentorilor, au beneficiat de activități de consiliere, dar s-au implicat și în activități de voluntariat.

 

În perioada 2-6 decembrie 2024, elevii au participat la întâlniri individuale cu mentorul lor - Pr. Crețu Vasile-Ionuț, în cadrul activității „Evaluarea obiectivelor și progresului”. Aceste întâlniri au fost un prilej valoros pentru elevi de a analiza realizările lor, de a reflecta asupra provocărilor întâlnite și de a identifica soluții personalizate pentru îmbunătățirea performanțelor.

Fiecare elev a beneficiat de un timp dedicat pentru discuții deschise și constructive, în cadrul cărora au fost revizuite obiectivele stabilite anterior și ajustate strategiile pentru viitor. Atmosfera prietenoasă și dialogul sincer au contribuit la o mai bună înțelegere a punctelor forte și a nevoilor de dezvoltare ale fiecărui elev.

Activitatea a subliniat importanța mentoratului în sprijinirea elevilor și a demonstrat că, prin evaluare și ajustare constantă, progresul este întotdeauna posibil.

 

Pr. Foca Mihai-Claudiu, în perioada 03-04 decembrie 2024, a desfășurat în Paraclisul Seminarului activități de interpretare colinde: „Tradiții și obiceiuri creștine de Crăciun”. 

Pentru început elevii au fost solicitați ca fiecare pe rând să prezinte rezultatul Testului de personalitate Myers-Briggs care a oferit o evaluare precisă a personalității tinerilor, a punctelor  forte și slabe, astfel încât să poată înțelege mai bine ce domeniu să aleagă.

Mai apoi mentorul a discutat cu elevii despre Tradițiile și obiceiurile creștine de Crăciun și apoi a selectat câteva colinde cu scopul verificării aptitudinilor muzicale ale fiecărui tânăr. 

La finalul activității a adresat elevilor câteva recomandării: să cunoască Tradițiile și obiceiurile creștine de Crăciun; să se implice în promovarea tradițiilor; să evite amânarea îndeplinirii sarcinilor.

 

În luna decembrie 2024, elevii îndrumați de prof. Ignat Cristina-Ionela au beneficiat de activități diverse. 

Pentru început au participat la o activitate de voluntariat, „Dă-mi mâna, prietene!”. Alături de mentorul lor, elevii au vizitat copiii din clasa a V-a B de la Școala Profesională Specială „Ion Pillat” din Dorohoi pentru a le aduce câteva daruri, în sunet de colind, și bucuria sărbătorilor de iarnă,  în așteptarea lui Moș Nicolae. Activitatea, având drept motto: „Darul nu după mărime, ci după dragoste se prețuiește.”, s-a fundamentat pe învăţătura Domnului Nostru Iisus Hristos: „Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui” (Matei 5, 7), care arată că adevărata împlinire a firii umane este posibilă doar prin apropierea de Dumnezeu pe calea ajutorării semenilor, prin darurile pe care le avem de la El.

Elevii au înțeles că nimic nu este mai înălţător decât generozitatea, prin acest proiect urmărindu-se sensibilizarea tinerilor faţă de semeni şi conştientizarea faptului că gestul lor poate aduce bucurie şi mângâiere.

Întrucât se știe că, în ultima perioadă, tehnologia are întâietate, doamna prof. Ignat Cristina-Ionela a considerat că se impune identificarea unor soluții în ce privește atragerea tinerilor către lectură, către o lectură sănătoasă. 

Astfel, joi, 12.12.2024, elevi din clasele a X-a A și a XII-a A de la Seminarul Teologic din Dorohoi, au participat la activitatea „Biblioteca – oază a cunoașterii, a descoperirii și redescoperirii”. Alături de mentorul lor, elevii au poposit la Biblioteca Municipală „Păstorel Teodoreanu” din Dorohoi, pentru a se înscrie la biblioteca orășenească în vederea împrumutării unor cărți utile în procesul instructiv-educativ. 

Elevii au înțeles că lectura are un rol important în formarea, în conturarea personalității, a viitorului lor, prin acest proiect urmărindu-se stimularea gustului pentru lectură, apropierea elevilor/tinerilor de carte şi de cuvântul scris, cunoaşterea instituţiilor care se ocupă de apariţia, distribuirea sau păstrarea cărţilor.

Luni, 16.12.2024, elevi din clasa a XII-a A au participat la activitatea „Concordanța personalitate-carieră/profesie”: au completat Testul Holland și Chestionarul de identificare a stilului decizional, instrumente ce vor fi analizate în cadrul unei viitoare întâlniri de mentorat. Cu ajutorul acestora vor descoperi care dintre cele șase tipuri de personalitate le corespund cel mai bine în vederea alegerii viitoarei profesii.

Elevii au conștientizat că aplicarea Testului Holland și a Chestionarului de identificare a stilului decizional, folosite pentru a analiza concordanța între personalitate și posibile opțiuni de carieră, reprezintă instrumente esențiale în ghidarea adolescenților.

 

În perioada 2-10 decembrie 2024, elevii din grupa de mentorat a pr. Țigănescu Mihai-Silviu au participat la întâlniri individuale cu mentorul lor, în cadrul activității „Întâlniri individuale cu elevii”. Aceste întâlniri au fost un prilej valoros pentru elevi de a analiza realizările lor, de a reflecta asupra provocărilor întâlnite și de a identifica soluții personalizate pentru îmbunătățirea performanțelor.

Fiecare elev a beneficiat de un timp dedicat pentru discuții deschise și constructive, în cadrul cărora au fost revizuite obiectivele stabilite anterior și ajustate strategiile pentru viitor. Atmosfera prietenoasă și dialogul sincer au contribuit la o mai bună înțelegere a punctelor forte și a nevoilor de dezvoltare ale fiecărui elev.