Activități Mentorat - FEBRUARIE 2025

Exercițiu de cultură profană” a reprezentat activitatea desfășurată de elevii seminariști, sub coordonarea pr. prof. Foca Mihai-Claudiu, în perioada 3-4 februarie 2025.

După ce li s-a vorbit despre lumea cărților, despre importanța lor pentru viață, tinerilor din grupul țintă li s-a propus înființarea unui mic club de lectură. Elevilor li s-a solicitat să se axeze pe disciplina Limba și literatura română și să-și amintească ce cărți importante au primit ca bibliografie pentru materia de la clasă.

După ce au răspuns la această întrebare, mentorul a cerut fiecăruia să-și aleagă o carte de citit folositoare pentru examenul de Bacalaureat. Pentru a realiza această activitate, mentorul a îndemnat tinerii să stabilească un termen când ar putea îndeplini această cerință. 

Activitatea desfășurată îi va ajuta pe tineri să interacționeze cu lumea cărților și să se debaraseze de telefon/laptop.

 

 

În perioada 3-7 februarie 2025, Pr. prof. Iftodi Marian Liviu a desfășurat cu elevii seminariști, activitatea denumită „Abilitățile mele”. Tinerii elevi au avut ca sarcină completarea unei fișe de lucru prin care au asociat abilitățile lor cognitive, relaționale și de grup cu meseria potrivită. După completarea fișei elevii au citit răspunsurile în plen, evidențiind principalele abilități ce îi caracterizează și care pot fi dezvoltate pe parcursul evoluției lor în atingerea obiectivelor propuse. Pornind de la exemplul Biblic reprezentat de Pilda Talanților din care reiese importanța folosirii și înmulțirii darurilor primite de la Dumnezeu, fiecare elev a prezentat câte cinci abilități importante ce îi reprezintă fiind ghidați să descopere și altele necunoscute până atunci. De asemenea s-a accentuat faptul că aceste abilități trebuie cultivate, prin rugăciune în virtuți ce au ca finalitate descoperirea și cunoașterea sensului vieții lor de creștini. La final au fost purtate și discuții față în față cu elevii ce au solicitat acest lucru.

La finalul întâlnirii elevii au declarat: 

„Abilitățile cu care am fost înzestrat, sunt de natură socială. Pot purta cu ușurință un dialog, o conversație, abordând diverse teme, mai cu seama cele teologice. Iubesc teologia! Sau poate teologia iubește oamenii!? Pentru că ,,fondatorul" acesteia este Dumnezeu!”

(Tatarciuc Ionuț Matei clasa a XI-a)

„Am realizat din această întâlnire de mentorat că Dumnezeu m-a înzestrat cu multe daruri precum credința, iubirea, mila, înțelepciunea și frica de Dumnezeu. Am reușit să descopăr lucruri noi despre mine și să realizez că îmi doresc să fiu un bun slujitor al lui Dumnezeu, un bun preot. Voi munci pentru a-mi îndeplini acest vis cu ajutorul lui Dumnezeu și al profesorilor mei.”

(Șlincu Gabriel, clasa a IX-a)


 

Joi, 13 februarie 2025, elevii clasei a X-a Teologie ortodoxă au participat la activitatea „Impedimente în succesul școlar”, coordonată de prof. Ignat Cristina Ionela. 

Activitatea a constat în analiza situației la învățătură la sfârșitul Modulului al III-lea. Elevii participanți au prezentat situația la învăţătură, au menționat  obiectele unde au obținut  rezultate bune și foarte bune, dar şi obiectele unde cred că ar fi putut sau ar putea obține rezultate mulțumitoare. S-au căutat soluţii pentru fiecare caz în parte, elevii fiind încurajați pentru a se apleca mai mult spre studiu, începând cu Modulul 4, în vederea măririi mediei, respectiv a realizării progresului școlar.

Elevii au conștientizat că şcoala este foarte importantă pentru viitorul lor. Au promis să studieze mai mult, să fie mai atenţi şi mai disciplinaţi, pentru a obţine rezultate la fel de bune sau chiar mai bune la disciplinele la care se impune,  în modulul următor, în vederea progresului școlar.