Într-o atmosferă de profundă reverență și gratitudine, Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi i-a prăznuit pe 30 ianuarie pe Sfinții Trei Ierarhi, ca protectori ai tuturor instituțiilor de învățământ teologic, într-o ceremonie religioasă solemnă.
Cei trei sfinți:Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur au trăit în secolul al IV-lea și fiecare dintre ei a avut o contribuție esențială la teologia creștină, motiv pentru care teologii de pretutindeni, profesori, studenți și elevi seminariști, caută mereu în viața și opera acestor sfinți resurse de trăire a vieții creștine autentice și a credinței celei adevărate.
Sărbătoarea a debutat liturgic miercuri, 29 ianuarie a.c., prin oficierea sub protia părintelui protopop Apetrei Ionuț-Ștefan a slujbei Vecerniei unită cu Litia, de către un sobor de 11 preoți și un diacon. Din sobor au făcut parte: directorul Seminarului, pr. prof. Chichioacă Petru-Georgel, profesori și absolvenți ai „Școlii de la răscruci”.
În ziua praznicului, joi 30 ianuarie, în paraclisul „Sf. Ioan Iacob” s-au oficiat, de către preoți profesori ai Seminarului, Utrenia, acatistul Sfinților Trei Ierarhi și Sfânta Liturghie, sub protia părintelui protopop Apetrei Ionuț. Răspunsurile la strană au fost interpretate de elevii seminariști, sub coordonarea profesorului de muzică, dl. Sarafim Răzvan-Gabriel. În cadrul slujbei profesorii, elevii, părinții acestora și credincioșii dorohoieni prezenți au avut ocazia să se roage împreună și să reflecteze asupra valorilor promovate de cei trei mari Ierarhi.
În cuvântul de învățătură, părintele protopop Apetrei Ionuț-Ștefan, profesor de Liturgică în cadrul Seminarului, a evocat personalitatea și lucrarea specifică a fiecăruia dintre cei trei mari corifei ai teologiei, tâlcuind pe înțelesul celor prezenți învățătura și pilda vieții lor: „Sfinții Trei Ierarhi sunt cinstiți nu doar pentru contribuțiile lor teologice și filozofice remarcabile, ci și pentru exemplul lor de viață creștină autentică. Sf. Grigorie Teologul este simbolul științei teologice, Sf. Vasile cel Mare este simbolul acțiunii puse în slujba oamenilor, iar Sf. Ioan Gură de Aur simbol al râvnei apostolice prin cuvânt, pentru îndreptarea vieții credincioșilor. Mai concis spus, unul ar reprezenta mintea care gândește, altul gura care propovăduiește și al treilea mâna care lucrează”.
La rândul său, pr. prof. Chichioacă Petru-Georgel, directorul Seminarului, a subliniat că „cei trei sfinți au fost aleși ca protectori ai școlilor teologice datorită influenței lor durabile asupra educației teologice și a dedicării lor pentru formarea duhovnicească a tinerelor generații. Desemnarea sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi ca zi în care școlile teologice îi cinstesc pe protectorii lor s-a făcut în anul 1936, la un Congres Mondial al Facultăților de Teologie ținut la Atena. În România, ea a fost introdusă în anul 1949 de către patriarhul Justinian Marina”.
„După modelul Sfinților Trei Ierarhi, Seminarul din Dorohoi își propune să ofere o educație teologică de calitate, bazată pe valorile creștine autentice. Prin dedicarea și eforturile susținute ale personalului școlii și ale elevilor, Seminarul își îndeplinește misiunea de a forma buni creștini și viitori preoți, capabili să răspundă nevoilor comunităților pe care le vor sluji”, a mai spus părintele director.
Prin învățătura și exemplul lor, Sf. Trei Ierarhi rămân o sursă de inspirație continuă pentru toți cei implicați în procesul educațional teologic.
Nutrim speranța că, sub ocrotirea acestor sfinți ierarhi, Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob” va continua să se dezvolte și să aducă lumină și înțelepciune în viețile tuturor celor care îi trec pragul.