Cum să câștigi teritoriul sufletului prin poezie?

Vineri, 21 martie, 2025 cu ocazia Zilei mondiale a poeziei  s-a desfășurat o activitate cu tema “Cum să câștigi teritoriul sufletului prin poezie?”, susținută în sala de Festivități a Seminarului Teologic Liceal Sf. Ioan Iacob, din Dorohoi, având ca invitat un membru al Societății de scriitori botoșăneni “Mihai Eminescu” și al Uniunii Ziariștilor profesioniști din România, reprezentat de Ciubotariu Mihaela.

La activitate au participat elevii claselor a-XII-a B, a-IX-a A, a-IX-a B.

Poezia reprezintă una dintre cele mai pure reprezentări ale artei, ce folosește cuvinte pentru a stârni emoții și reacții. Practicată peste tot pe glob, poezia este o eliberare a sufletului, transpusă în vorbe. Astfel, pentru a marca importanța ei pentru oameni și spirit, a fost propusă  Ziua Mondială a Poeziei care este un prilej de a onora poeții, de a reînvia tradițiile orale ale recitalurilor de poezie, de a promova citirea, scrierea și predarea poeziei, de a încuraja convergența dintre poezie și alte arte, cum ar fi teatrul, dansul, muzica și pictura, și de a spori vizibilitatea poeziei în mass-media.

De asemenea, această zi este și o formă interesantă de a promova pacea și dialogul intercultural. Există multe modalități de a scrie și interpreta poezia, dar cea mai importantă lecție pe care aceasta ne-o oferă este să încercăm să ne îndrăgostim din nou de limbă - scrisă și vorbită. Prin această activitate, elevii au descoperit că procesul scrierii unei poezii presupune scoaterea la iveală a unor emoții și sentimente ascunse, devenind astfel un moment valoros pentru fiecare, profund și individual. Unii elevi chiar și-au exprimat dorința de a citi colegilor și doamnei scriitoare invitate, propriile compoziții lirice și de a se afirma în acest sens. 

Doamna Ciubotariu Mihaela le-a recitat elevilor noștri diverse poezii din propriile volume de poezii, le-a povestit despre propriul parcurs în literatură și le-a transmis importanța cunoașterii rolului unei poezii. Elevii s-au implicat cu dăruire și entuziasm, și-au manifestat curiozitatea față de volumele de creații lirice prezentate de doamna Ciubotariu, față de modul în care se alcătuiește o poezie, au citit și interpretat diverse poezii, conștientizând încă o dată realitatea afirmației lui Nichita Stănescu – ,,Poezia este o stare de spirit, e o prietenie durabilă”. Ei au purtat un dialog interactiv cu invitata noastră și cu cadrele didactice prezente și au avut oportunitatea de a afla și de a conștientiza diverse lucruri despre această îndeletnicire a sufletului. 

În concluzie, această acțiune și-a îndeplinit scopul, încercând să îi atragă pe elevii Seminarului spre activități care să le trezească interesul pentru lectură, spre crearea de frumos și artă la nivelul discursului liric și spre activități care să îi determine să-și exprime propriile sentimente, gânduri prin intermediul creațiilor literare. Cu ajutorul invitatei noastre am avut posibilitatea de a-i convinge pe tineri să devină prietenii cărților și operelor lirice, să le stimulăm dorința de cunoaștere și să-i facem să-și afirme dragostea pentru literatura română și poezie.                                                  

                Întâlnirea s-a finalizat cu promisiunea doamnei Ciubotariu de a reveni la Seminar și de a organiza împreună un concurs de poeme compuse chiar de elevii noștri, care s-au arătat extrem de interesați de a accepta provocarea lansată.