Debut de an școlar 2016-2017

Luni, 12 septembrie 2016, clopoțelul a sunat din nou și la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, marcând începutul unui nou an școlar! Elevii seminariști au pășit pragul școlii cu emoție în suflete dar și cu forțe proaspete după vacanța de vară.

Festivitatea de deschidere a anului școlar a debutat cu Slujba de Te-Deum, oficiată în Paraclisul „Sf. Ioan Iacob” de un sobor de preoți, profesori la Seminar, răspunsurile la strană fiind date de membrii corului psaltic „Agnus”.

Părintele profesor Constantin Muha, directorul instituției, a rostit un cuvânt de învățătură, amintind că:

„este un moment de nou început în care ne facem proiecte și idealuri și ne dorim ca în acest an școlar să existe o legătură mai profundă între familie și școală, între copii și părinți, între părinți, elevi și profesori, pentru ca totul să decurgă bine, într-un mod plăcut și folositor tuturor. Începem un an școlar cu multe provocări, cu multe noutăți, pe care le vom experimenta pe întreg parcursul anului. (…) Ne dorim ca fiecare săptămână să fie marcată de câte un eveniment frumos și important în școala noastră, prin implicarea tuturor celor care sunt în școală: elevi, profesori, ostenitori și părinți deopotrivă. (…) Rămâne deschisă competiția pentru clasa cu cele mai puține absențe și clasa cu cea mai mare medie generală.”

De asemenea Părintele Director a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul deschiderii anului şcolar 2016-2017, care îndeamnă la „intensificarea cooperării dintre Familie, Biserică şi Şcoală, pentru a cultiva valorile perene ale persoanei dincolo de modelele efemere ale vremii, spre a dezvolta libertatea unită cu responsabilitatea şi fericirea personală unită cu solidaritatea comunitară. (…) Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2016 „An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi „An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”, care au unit bucuria credinţei cu lumina culturii. Copiii şi tinerii doresc să fie iubiţi şi să iubească, să crească afectiv, intelectual, spiritual şi fizic, printr-o educaţie adecvată. De aceea,ei au nevoie să fie ascultaţi şi încurajaţi, dar şi ajutaţi şi îndrumaţi, mai ales când idealul lor sincer se întâlneşte cu realitatea dură a contextului social cotidian, când creşterea şi maturizarea lor înseamnă efort intelectual şi fizic, speranţă şi perseverenţă.”. Puteți citi tot mesajul Preafericitului Părinte Daniel pe agenția de știri Basilica.

Totodată, Părintele Director a prezentat și mesajul doamnei Inspector Școlar General Mihaela Huncă, adresat elevilor, cadrelor didactice și părinților cu prilejul deschiderii noului an școlar. Dl. Subcomisar Ciornea Constantin, șeful Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției Dorohoi, a transmis elevilor și profesorilor mesajul Poliției Române la început de an școlar.

(Consilier educativ, Pr. Prof. Vasile Ionuț Crețu)