Educație juridică pentru seminariștii dorohoieni la Judecătorie

Miercuri, 15 noiembrie 2017, un grup de elevi de la Seminarul Teologic Dorohoi, însoțiți de Pr. Prof. Crețu Vasile Ionuț, a asistat la o ședință de judecată la Judecătoria Dorohoi.

Activitatea a avut loc la inițiativa Consiliului Școlar al Elevilor, reprezentat de Bogdan Precob din clasa a XII-a A, avocat al elevilor, în baza unui protocol încheiat între Ministerul Educației Naționale, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție și Ministerul Public, privind educația juridică în unitățile școlare din România.

Fiind prima experiență de acest fel, elevii au fost profund impresionați de complexitatea proceselor și de atmosfera din sala de judecată, solemnitatea ședințelor reflectând importanța acestei instituții în viața comunității.

Deși activitatea s-a desfășurat pe parcursul a 90 de minute, participanții nu au dat semne de plictiseală sau oboseală ci, dimpotrivă, și-au dorit să revină. Acestea au fost dovedite și prin faptul că pe tot parcursul drumului de întoarcere spre Seminar, dar și odată ajunși în școală, elevii au discutat ceea ce au văzut și au învățat în ședință și au schimbat opinii cu privire la procesele la care au asistat.

Prin această activitate, se dorește deschiderea orizonturilor și către domeniile de activitate juridică, ajutându-i astfel pe elevii claselor a XII-a în alegerea unei viitoare cariere.

Consiliul Școlar al Elevilor își propune organizarea unei activități mai ample în parteneriat cu Judecătoria Municipiului Dorohoi, în cadrul programului „Școala Altfel”. (Bogdan Precob, clasa a XII-a, avocatul elevilor, Seminarul Teologic Dorohoi)