Elev seminarist - participant la Conferința internațională și workshop-urile pe tema non-violenței de la Iaşi

La Colegiul Sfântul Nicolae din Iași s-a desfăşurat, în perioada 21 – 24 noiembrie 2016, proiectul Exploring the Transfiguration of Violence – Deepening a Gospel Inspiration for Social Transformation. Evenimentul este organizat de Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale și Fundația World Vision România.

În cadrul acestui proiect a participat și un elev al Seminarului Teologic Dorohoi, Ilie-Cristian Tofan, voluntar al Asociației „Tineretul Orotodox Român” - Filiala Bucecea.

Proiectul, dezvoltat în Australia de către World Vision International, își propune să schimbe viziunea și practicile sociale prin intermediul moralei creștine. Acesta se adresează tinerilor cu inițiativă, implicați în diverse ONG-uri de tineret, atât din mediul bisericesc, cât și din cel universitar. Workshop-urile din cadrul proiectului sunt pregătite și facilitate de către Jarrod McKenna (laureat al premiului pentru pace în Australia) și Pr. Dr. Mihai Pavel.

Proiectul cuprinde o conferință și workshop-uri pe tema non-violenței, după cum urmează:

  • 22 noiembrie 2016: Exploring the Transfiguration of Violence – noțiuni introductive despre conceptul non-violenței;
  • 23 noiembrie 2016: Structural Violence & Taking up our Cross – categoriile violenței; prevenirea, intervenția și depășirea violenței;
  • 24 noiembrie 2016: Strategic ‘Humble-Love’ in Action – strategii de aplicare a conceptului de non-violență.

Pe durata celor trei zile s-au prezentat conexiunile dintre conceptul non-violenței și valorile Ortodoxiei, iar noțiunile sociale s-au îmbinat cu formarea duhovnicească. Workshop-urile au fost interactive, au conținut studii de caz și s-au folosit metode și strategii de abordare a temei, bazate pe parabole biblice și exemple din spiritualitatea ortodoxă.

Această conferință are scopul de a pune bazele unei colaborări strategice cu organizațiile de tineret și de a încuraja noua generație în implicarea schimbării societății într-un mod pașnic și creativ; schimbare bazată pe principiile scripturistice.

Obiectivele proiectului sunt: sprijinirea tinerilor care vor participa la acest proiect, în organizarea unor activități pe tema non-violenței și accentuarea caracterului dinamic al vieții bisericești. Participanții vor descoperi care sunt metodele optime pentru a preveni, interveni și depăși violența.

Mai multe detalii găsiți pe site-ul Agenției de știri basilica.ro