„Elevii polițiști și disciplina rutieră”

Marți, 18 februarie, 2025 în cadrul proiectului „Patrula școlară de circulație și disciplină rutieră” s-a desfășurat o activitate cu tema Elevii polițiști și disciplina rutieră, susținută în sala de Festivități a Seminarului Teologic Liceal Sf. Ioan Iacob, din Dorohoi, având ca invitat un echipaj al Poliției rutiere Dorohoi, reprezentat de agent șef Cărceanu Cristian și agent principal Danalache Bogdan. La activitate au participat elevi ai claselor de Filologie - bilingv.

Anual, cea mai mare parte a accidentelor de circulaţie sunt produse din cauza nerespectării de către pietoni a regulilor de deplasare pe căile rutiere. Un procent destul de mare din acestea îl reprezintă cazurile când victime au fost copii sau tineri de vârstă şcolară.  În acest context, pentru îmbunătăţirea climatului de siguranţă rutieră este necesară cunoaşterea şi respectarea regulilor de circulaţie de către elevi.

De asemenea, disciplina de care aceştia dau dovadă în timpul deplasării pe drumurile publice se formează în activităţile de educaţie rutieră desfăşurate într-o colaborare permanentă a şcolii cu elevii şi cu lucrătorii de poliţie. Pentru aceasta, activitatea susține înfiinţarea patrulei şcolare de circulaţie ca un mijloc eficient, atractiv de educare şi disciplinare rutieră. 

După desemnarea reprezentanților patrulei școlare a Seminarului și discutarea sarcinilor  și rolului fiecăruia, elevii și-au arătat interesul pentru a afla cât mai multe despre elementele de educație rutieră și despre eventualele sancțiuni în diverse situații, purtând un dialog interactiv cu agenții Poliției. La dorința elevilor s-au prezentat și câteva instrumente utilizate de polițiști, printre care etilotestul cu afișaj, explicându-se și modul în care acesta funcționează.

În concluzie, educația rutieră în școli este fundamentală pentru formarea deprinderilor de comportare civilizată preventivă a elevilor - actuali pietoni şi viitori participanţi la trafic, contribuind astfel la crearea unui mediu mai sigur pentru toți.(Prof. Andreea-Mădălina Terciu)