Elevii seminariști în vizită la Muzeul Memorial „George Enescu” cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului

În perioada 13-15 septembrie 2018, Muzeul Judeţean Botoşani a marcat „Zilele Europene ale Patrimoniului”, desfăşurate sub genericul „Locuri ale memoriei”. Cu acest prilej, joi, 13 septembrie 2018, în Sala Polivalentă a Muzeului Memorial „George Enescu” din Dorohoi a avut loc Conferinţa „Simfonia a III-a – manifestul muzical enescian în actul întregirii naţionale”, susţinută de doamna muzeograf Lidia Alexie.

La conferință au participat elevii claselor a XI-a de la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob”, însoțiți de Pr. Prof. Crețu Vasile Ionuț.

Doamna muzeograf Lidia Alexie a precizat că în fiecare an, în luna septembrie, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene, cetăţenii sunt invitaţi să participe în ambianța  monumentelor istorice din întreaga Europă la evenimente dedicate patrimoniului cultural. Apropierea faţă de patrimoniul cultural conştientizează sentimentul locuitorilor de apartenenţă la valorile ţării, ale regiunii, ale oraşului sau ale mediului rural şi îmbogăţeşte cunoaşterea diversităţii societăţii noastre.

Totodată, elevii au aflat despre compozitorul, dirijorul, violonistul, pianistul şi profesorul George Enescu (1881 – 1955) că rămâne în istorie drept unul dintre cei mai de seamă oameni de cultură ai secolului XX; şi-a asumat rolul de ambasador al muzicii atât în ţară, cât şi în lume şi s-a implicat în promovarea muzicii româneşti. Simfonia a III-a a fost compusă de George Enescu la Dorohoi, și reflectă Primul Război Mondial.

În 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. România a obţinut recunoaşterea definitivă a Marii Unirii  după doi ani și noile sale graniţe au fost recunoscute prin Tratatul de la Trianon, la 4 iunie 1920. În anul Centenarului avem ocazia de a ne omagia marile personalităţi care au contribuit la  formarea României de astăzi.

(Consilier educativ, Pr. Prof. Crețu Vasile Ionuț)