Festivalul de teatru bilingv „Eugen Ionescu” - ediția a VIII-a

În perioada 19-20 noiembrie 2016, trupele de teatru „Haris” și „Les bijoux” de la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi au participat la cea de-a VIII -a ediție a Festivalului de teatru bilingv „ Eugen Ionescu”. Evenimentul a avut loc în Sala mare a Consiliului Județean Buzău și a fost organizat de Colegiul Național „Mihai Eminescu” Buzău și Centrul Cultural Francofon Buzău, având ca parteneri: Inspectoratul Școlar Județean Buzău, Consiliul Județean Buzău, Teatrul „George Ciprian” Buzău, Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, Institutul Francez din București, Valonia - Bruxelles, Liceul de Arte „Margareta Sterian” Buzău, Liceul Tehnologic „Costin Nenițescu” Buzău, Cofetăria „Briana”. La cele două secțiuni ale concursului au participat 29 de trupe de teatru școlar din Dorohoi, Botoșani, Buzău, Focșani, Vaslui, Mediaș, Pitești, Alexandria, Piatra-Neamț, Craiova, Târgoviște, Brăila, Zimnicea, Slobozia.

Marele Premiu al secțiunii în limba română a fost obținut de trupa „Haris” de la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi, realizând, astfel, un nou succes.

„Nic-a lui Ștefan”, adaptare a memorabilei opere „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă. Această piesă s-a născut din dorința de a contribui la îmbogățirea spirituală a tinerilor. Curiozitatea, înțelepciunea și nerăbdarea lor dovedesc că, dincolo de timpul nerăbdător cu oamenii, încă mai avem nevoie de Creangă, pentru că humuleșteanul nu înseamnă pentru noi doar subiect la examene, ci și spiritualitate, cultură, talent, omenie, sensibilitate, adică... „ poporul român ”, fărâma de dumnezeire din fiecare dintre noi.

De asemenea, elevul Ilie-Cristian Tofan din clasa a XI-a A (profil teologie-pastorală) a obținut unul dintre cele trei premii speciale pentru interpretare, acordate în cadrul concursului.

Totodată, elevii seminariști au participat și la secțiunea în limba franceză a acestui festival, trupa „Les bijoux”, sub îndrumarea D-nei Prof. Gianina Butescu, obținând Mențiune cu piesa „L`Affaire Laferre”. Piesa este o parodie asupra avarismului atât de bine cunoscut în literatura franceză care ne duce cu gândul la Honore de Balzac și care a contribuit la dezvoltarea literaturii române.

La secţiunea în limba franceză, judeţul Botoşani s-a remarcat și prin prestaţia trupelor „Elefanţii” și „Norocoșii” de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoșani. Trupa „Elefanții”de la gimnaziu, coordonată de D-nele Prof. Daniela Pintilei și Prof. Violeta Zamfirescu a obținut Premiul I cu piesa „Franceza în faţa justiţiei”, iar eleva Pîjîn Mara-Elena a primit Premiul special pentru interpretare. Trupa „Norocoșii”, de la liceu, îndrumată de D-nele Prof. Daniela Pintilei, Prof.Andreea Suceveanu și D-na coregraf Feraru Manuela a obținut Premiul al II-lea cuspectacolul „Unde este fericirea?”.

Elevii seminariști, însoțiți de Prof. Cristina-Ionela Ignat și Pr. Prof. Ionuț Crețu au trăit sentimente aparte și au demonstrat că, într-o lume în care tehnologia a pus stăpânire pe aproape fiecare dintre noi, teatrul ne aduce împreună indiferent de culoare, religie sau tradiție. Pe de altă parte, teatrul este un anestezic pentru durerea lumii moderne.

(Prof. Cristina-Ionela Ignat )