Rămas în amintirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului ca poet Iubitor de Neam, care a slăvit, în poezia sa, Mama, Casa părintească, Credința, Copilăria, Natura pitorească, și care l-a avut mereu ca model pe Eminescu, Grigore Vieru și-a câștigat cu cinste un loc în literatura română.
Cu prilejul împlinirii a 89 de ani de la naşterea Poetului, care a trăit și a simțit românește, se doreşte o mai mare apropiere a tinerei generaţii faţă de cultură, faţă de literatură.
Într-un astfel de context, miercuri, 14 februarie 2024, elevi și cadre didactice de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi, în parteneriat cu reprezentanți ai Protopopiatului Dorohoi, cu elevi și cadre didactice ai Școlii Gimnaziale „Spiru Haret” Dorohoi și reprezentanți ai Bibliotecii Municipale, au participat la un moment dedicat poetului Grigore Vieru.
Coordonată de pr. prof. Apetrei Ionuț-Ștefan, prof. Ignat Cristina-Ionela, prof. Sarafim Răzvan -Gabriel, prof. Apetrei Irina Mărioara, desfășurată cu sprijinul și susținerea Părintelui Director, pr. prof. Chichioacă Petru-Georgel, activitatea intitulată: „Grigore Vieru – poet al sufletului românesc” s-a desfășurat într-un cadru propice unui asemenea moment.
Activitatea a debutat la Seminarul dorohoian cu vizionarea unui material video privind viața și activitatea Poetului. Pașii s-au îndreptat, apoi, către Sala de Lectură a Bibliotecii Municipale Dorohoi, unde elevii de la cele două unități de învățământ au participat la o activitate pe grupe, interactivă, având drept scop identificarea și fixarea unor trăsături ale creației poetului.
Întâlnirea de suflet s-a încheiat cu un scurt moment literar-artistic, prezentat de membri ai Cenaclului „Haris”, îndrumați cu dăruire de prof. Ignat Cristina-Ionela și prof. Sarafim Răzvan-Gabriel. (prof. Ignat Cristina)