In memoriam Grigore Vieru

Vineri, 14 februarie 2014, s-au împlinit 79 de ani de la nașterea marelui poet Grigore Vieru, un poet cu nume, cu o operă închegată, care și-a câștigat cu cinste un loc în literatura română. A fost incontestabil o voce de o expresivitate deosebită în peisajul poeziei românești. Un pom înflorit este acest minunat cântec din adâncurile ființei, numit Grigore Vieru. A trăit întotdeauna cu Basarabia și Bucovina în glasul versului său. Pentru el, unitatea românească era o realitate. Avea un ideal și a slujit acest ideal cu noblețe. Grigore Vieru a fost un poet al lacrimilor, al luminii… Un poet care și-a asumat greul unui grai, un asemenea poet rămâne-va suflet în sufletul neamului său.

În acest context, elevii Seminarului Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi, în baza unui parteneriat încheiat cu Casa Municipală de Cultură Dorohoi, Grădinița nr. 4, structură a Seminarului și Școala Generală nr. 4 Dorohoi, au adus un omagiu poetului, sub egida „In memoriam Grigore Vieru”. Proiectul, inițiat de doamna Valuța Murariu, director al Casei Municipale de Cultură Dorohoi și profesor Cristina Ignat, în colaborare cu Pr. Prof. Teodor Budacă, Pr. Prof. Ionuț Crețu, Prof. Daniel Hariga și profesor Marinica Boureanu, se află deja la cea de-a șasea ediție.

Un elogiu poetului Grigore Vieru a adus și grupul folk Laconia, care a interpretat un număr de patru melodii pe versurile poetului. A fost prezent și domnul profesor Bara Haqi Abdulbaki, care a tradus una din poeziile poetului, în limba arabă. Activitatea s-a în scris în seria manifestărilor dedicate poetului Grigore Vieru, scopul proiectului fiind descoperirea și redescoperirea lecturii, precum și cultivarea gustului estetic.

Prof. Cristina Ionela Ignat