„Onoare celor curajoși și glorie eternă pentru jertfa lor!”

„Onoare celor curajoși și glorie eternă pentru jertfa lor!” îndeamnă înțelepciunea spaniolă.

Pornind de la acest îndemn, cu ocazia Zilei Eroilor, domnii profesori Sarafim Răzvan-Gabriel și Postolachi Vasile au desfășurat împreună cu elevii clasei a IX-a B, activitatea „Eroi au fost, eroi sunt încă...”. Activitatea s-a desfășurat pe două planuri: unul teoretic și unul practic. În partea teoretică, domnii profesori le-au vorbit elevilor, prin intermediul unui material PowerPoint, despre semnificația termenului de „erou”, despre eroii de atunci, mai exact despre cei care au murit pentru țară, în cele două războaie mondiale - aducându-le ca exemplu pe Măriuca Zaharia dar și despre eroii de astăzi, despre cei care se sacrifică pentru cei din jur, amintindu-le, în acest sens, despre două personalități marcante ale istoriei Seminarului, care au fost eroi pentru multe generații de elevi și anume vrednicii de pomenire: Pr. Prof. Dumitru Furtună și Pr. Prof. Constantin Muha. Coordonatorii proiectului au încurajat dialogul, elevii fiind invitați să-și prezinte viziunea proprie cu privire la semnificația termenului de erou.

În partea practică a proiectului, elevii însoțiți de cadrele didactice coordonatoare, au depus flori, lumânări și rugăciuni la statuia Pr. Dumitru Furtună dar și la mormintele celor doi vrednici părinți mai sus menționați.

În urma proiectului, cei implicați au înțeles că oricine poate deveni erou pentru celălalt: „Un erou poți fi chiar tu!”, i-a îndemnat domnul profesor Sarafim Răzvan Gabriel iar domnul profesor Postolachi Vasile le-a dat ca temă pentru acasă: „Alege să fii eroul cuiva!”