Paraclisul „Sf. Ioan Iacob”

 

Paraclisul „Sf. Ioan Iacob” este situat în clădirea școlii și este destinat săvârșirii slujbelor religioase și practicii liturgice a elevilor. Zilnic, aici se săvârșește Rugăciunea de dimineață și Rugăciunea de seară, miercurea-Paraclisul Maicii Domnului, joia-Vecernia, iar vinerea dimineață-Sfânta Liturghie.

 

În fiecare an Paraclisul găzduiește hramul de vară al Seminarului - Sf. Ioan Iacob (4-5 august), hramul de iarnă - Sf. Trei Ierarhi (29-30 ianuarie), comemorarea părintelui Dumitru Furtună, întemeietorul „Școlii de la răscruci” (26 februarie), cateheze, conferințe, manifestări culturale, etc.

Hramul Seminarului, Sf. Trei Ierarhi, 30 ianuarie 2023

Catapeteasma este sculptată din lemn de cireş, realizată de domnul Ioan  Achiţei din Nemţişor – Neamţ, tatăl elevului seminarist Iustin Achiţei (promoţia 2000-2005). Icoanele de pe catapeteasmă au fost realizate de către dl. Adrian Nicoale Rusu, absolvent al Secţiei Teologie Artă Sacră a Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iaşi.

În anul 2017, cu binecuvântarea ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei și prin purtarea de grijă a părintelui director Constantin Muha (+2020), s-a realizat aproape jumătate din pictură, lucrările fiind apoi sistate din lipsă de fonduri. În perioada noiembrie 2021-februarie 2022 pictura a fost finalizată, la inițiativa și prin strădania părintelui director Petru-Georgel Chichioacă, cu sprijinul Primăriei Dorohoi și a unor creștini generoși. Pictura, în stilul neobizantin, tehnica „al secco”, a fost realizată de soții Gabriela și Sabin Drinceanu din Iași.

Prima slujbă arhierească în acest Paraclis a fost săvârșită cu prilejul vizitei ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bicovinei în ziua de 25 ianuarie 2009.

25 ianuarie 2009

Luni, 11 februarie 2013, Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi a avut oaspeți de seamă: Înaltpreasfinția Sa, Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, însoțit de P. Cuv. Pr. Consilier Hrisostom Rădășanu, Consilierul pentru învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor. Vizita a debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească, slujitori fiind preoții profesori de la Seminar. Au participat elevii seminariști, profesori și ostenitori, precum și copiii de la grădiniţa ce aparţine Seminarului.
 

11 februarie 2013

Pe 18 martie 2014, în Paraclisul „Sf. Ioan Iacob” s-a săvârșit, în sobor, o slujbă de mulțumire și slujba de pomenire a ctitorilor, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la înfiinţarea Seminarului şi 20 de ani de la reînfiinţare. Școala noastră a avut atunci oaspeți de seamă, precum: Î.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, P.S. Varlaam Ploieșteanul, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, episcop vicar patriarhal, dl. academician Alexandru Zub, dl. prof. univ. Gheorghe Macarie, vicepreședinții Consiliului Județean dl. ec. Gheorghe Sorescu și dl ing. Paul Ioan Pavăl, dl. ing. Dorin Alexandrescu primarul orașului Dorohoi, dl. ec. Constantin Bursuc – viceprimar al orașului Dorohoi, dna. Otilia Luca - inspector școlar adjunct al ISJ Botoșani, pr. Prof. Petru Georgel Chichioacă - inspector pentru disciplina Religie, d-na prof. Paula Gavriluță - inspector pentru învățământ preșcolar, dl. Corneliu Muha - consilier economic al MMB și manager general al editurii „Sf. Mina” din Iași, foști inspectori școlari generali ai ISJ Botoșani și foști primari ai orașului Dorohoi, reprezentanți ai autorităților locale, oameni de afaceri, profesori care au predat în decursul timpului la Seminar, absolvenți ai Seminarului și mulți alții.

18 martie 2014

Pe 4 decembrie 2015, cu prilejul lansării operei integrale a părintelui prof. dr. Dumitru Furtună, ctitorul de la 1923 al Seminarului ne-am bucurat de prezenţa ÎPS Teofan Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a oficiat cu această ocazie şi slujba Sfintei Liturghii în Paraclisul Seminarului, precum şi o slujbă de pomenire. La eveniment au fost prezenţi şi arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, prof. univ. dr. acad. Alexandru Zub, prof. univ. dr. Gheorghe Macarie, dl prof. Corneliu Muha, directorul Editurii „Sf. Mina“ din Iaşi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, ai instituţiilor administrativ-superioare, ai instituţiilor partenere şi ai diferitor organizaţii culturale şi ONG-uri.

4 decembrie 2015

În ziua de 10 iunie 2022, cu ocazia lansării lucrării comemorative a părintelui  Constantin Muha, intitulată „Părintele Constantin, lumină din Lumina lină”, Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul cu hramul „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, înconjurat de un sobor de preoți, cadre didactice la Seminar, și diaconi, din care au mai făcut parte PC Pr. dr. Cristian Alexandru Barnea, consilierul sectorului Învățământ din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor și PC Pr. dr. Daniel Dascălu, Directorul Seminarului Teologic „Sf. Gheorghe” din Botoșani, răspunsurile liturgice fiind oferite de membrii corului Agnus, sub coordonarea domnului prof. Răzvan Sarafim. La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșit Parastasul pentru pomenirea părintelui Constantin Muha.

10 iunie 2022