Premiul I, obținut de o elevǎ de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob’’ Dorohoi, la concursul de istorie localǎ, Eroul de lângǎ mine.

Ziua Înǎlțǎrii Domnului este și ziua comemorǎrii eroilor care și-au dat viața pentru dǎinuirea ființei noastre naționale, o zi cu puternicǎ încǎrcǎturǎ emoționalǎ pentru români. Cu acest prilej, pe 25 mai, la Cercul Militar Județean, a avut loc premierea elevilor participanți la concursul de istorie localǎ, Eroul de lângǎ mine, eleva Prodan Edera, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob’’ Dorohoi, coordonatǎ de dna. Prof. Pușcașu Maria-Cristina, obținând premiul I, secțiunea liceu, cu un eseu în care a descris evenimentele prin care a trecut un veteran aflat încǎ în viațǎ, participant la al Doilea Rǎzboi Mondial. Eseul a fost realizat în urma discuțiilor purtate de elevǎ cu veteranul, fiind o experiențǎ foarte plǎcutǎ pentru aceasta.

Consider cǎ este o experiențǎ plǎcutǎ pentru elevi, deoarece, fiind atât de aproape de persoana participantǎ la evenimente, pot simți o mare parte din trǎirile acesteia. Faptul cǎ ne cunoaștem istoria și știm câți oameni s-au jertfit pentru patrie și pentru noi, generațiile care am urmat, ne face sǎ apreciem ceea ce ei au fǎcut pentru noi și pentru iubirea de țarǎ, fǎrǎ a aștepta vreo rǎsplatǎ, cum spunea și Nicolae Iorga: “Nu numai cǎ eroismul nu se poate porunci, dar e cu neputințǎ sǎ îl rǎsplǎtești.”