Luni, 12 mai 2025 în sala de Festivități a Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, a avut loc activitatea „Atenție la pericolul online!”. Astfel, elevii claselor a IX-a A și B, sub îndrumarea doamnei profesor Puiu Otilia și a domnului profesor Postolachi Vasile, în colaborare cu doamna profesor Ignat Cristina-Ionela au derulat această activitate ca eveniment final al proiectului: „Prevenirea traficului de persoane”, proiect sprijinit de Patriarhia Română.
Din partea Patriarhiei a luat parte la eveniment Părintele Ciprian Ion Ioniță, consilier patriarhal și președinte al Asociației Filantropia.
În debutul activității, domnul profesor Postolachi Vasile a subliniat modalitățile prin care au fost diseminate informațiile de la curs în cadrul orelor de dirigenție, subliniind totodată actualitatea și importanța acestui proiect în contextul actual, în care traficul de persoane îmbracă atât de multe forrme și subtile modalități. „A fost un curs complex și de maximă actualitate, așa că informațiile primite în cadrul lui nu le-am împărtășit doar claselor a IX-a ci și celorlalte clase. Școala nu e numai despre cunoștințe, școala te pregătește și pentru viața, iar acest proiect pregătește tinerii pentru a înfrunta toate provocările online și nu numai” a transmis acesta.
În cadrul activității, elevii clasei a IX-a B sub îndrumarea doamnei profesor Puiu Otilia au interpretat sceneta Lanțuri nevăzute, continuând cu un dans în tematica cursului.
Programul a fost continuat de elevii clasei a IX-a A care, sub îndrumarea doamnei profesor Ignat Cristina și a domnului profesor Postolachi Vasile, au interpretat sceneta: „Matilda - fata de pe facebook”, subliniind astfel pericolul ce se poate ascunde în spatele unei cereri necunoscute de prietenie pe rețelele de socializare.
Elevilor din clasele a IX-a li s-au alăturat și elevi din clasa a X-a B și a XI-a A care, prin diferite desene sugestive, au reliefat pericolele ce se ascund în mediul online. ,,În urma cursurilor interesante desfășurate alături de domnul profesor, am înțeles cât de important este să fim atenți la interacțiunile noastre din mediul online. Uneori, în spatele unor cereri de prietenie aparent inofensive și a unor chipuri prietenoase se pot ascunde persoane cu intenții periculoase, escroci sau chiar prădători care profită de naivitatea sau neatenția utilizatorilor, mai ales a copiilor și adolescenților. De aceea, prin desenul meu vreau să transmit un mesaj de atenționare: în mediul virtual, nu totul este ceea ce pare. E esențial să fim precauți și să ne gândim de două ori înainte de a accepta sau trimite o cerere de prietenie” a declarat unul dintre elevi, explicându-și desenul.
Spre finalul activității, elevul Huțanu Sebastian (clasa a X-a B) a propus, spre rezolvare, un rebus în tematica cursului iar elevul Matei Ioan (clasa a XI-a A) a prezentat un caz real de grooming și cum a fost soluționat.
În încheiere, părintele consilier patriarhal a felicitat implicarea elevilor și a cadrelor didactice, răsplătindu-i cu diplome și subliniind totodată importanța prudenței cu privire la fenomenul traficului de persoane.