Relațiile interumane în viziunea ortodoxă

Luni, 20 ianuarie 2025, în cadrul parteneriatului „Școala și Biserica, parteneri în educația tinerilor” a avut loc activitatea „Relațiile interumane în viziunea ortodoxă”, susținută de Pr. Prof. Onea Ciprian-Constantin.

La activitate au participat elevii claselor a IX-a și a X-a Teologie ortodoxă.

În viziunea ortodoxă, relațiile interumane sunt văzute ca un dar divin, menite să reflecte iubirea și comuniunea dintre oameni și Dumnezeu. Aceste relații trebuie să fie caracterizate de respect, iertare, răbdare și jertfă, fiind fundamentate pe învățăturile Evangheliei. Ortodoxia promovează iubirea aproapelui ca pe o cale spre mântuire, iar familia, prietenia și comunitatea sunt văzute ca spații esențiale pentru dezvoltarea duhovnicească a fiecărui individ.

Părintele Ciprian-Constantin Onea  a prezentat elevilor o serie de cercetări asupra relațiilor umane oferite de mai mulți specialiști, ca de exemplu: „Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale”, „Dragoste și supraviețuire. Relațiile bune vă oferă sănătate și o stare de bine” ( Dr. Dean Ornish).

Concluzia activității a fost aceea că omul este o ființă socială care are nevoie permanent de comuniune și comunicare cu cei din jur. Provocările din ziua de astăzi, din mediul digital au făcut ca omul să se înstrăineze de Dumnezeu și de semeni, iar, mai apoi, să devină izolat. Biserica, prin caracterul ei eclesial-comunitar a încercat dintotdeauna să-l încorporeze pe om în Trupul Tainic al Lui Hristos. 

Ideea de comuniune ne este înfățișată la fiecare Sfântă Liturghie, acolo unde credincioșii se împărtășesc din același potir, din același Trup Hristic. 

Așadar, omul prin relațiile interumane demonstrează, de fiecare dată, faptul că este creat după chipul lui Dumnezeu, fiind personal, în relațiile cu cei din jur. Doar printr-o relație sinceră și de iubire cu semenii noștri putem dobândi Împărăția cea veșnică.