Schimb de experiență în Italia prin Erasmus+

În perioada 21-28 ianuarie 2017, un număr de trei cadre didactice și patru elevi de la Seminarul Teologic Liceal “Sf. Ioan Iacob” Dorohoi a luat parte la prima activitate de învățare, predare și formare, organizată de I.I.S.S. "Carlo Maria Carafa" Mazzarino, Italia, în cadrul Proiectului Erasmus+ “Little towns - big history - great opportunities” număr de referință 2016-1-PL01-KA219-026451_4 derulat în perioada 2016-2018. Au participat câte patru elevi și trei profesori din fiecare școală parteneră în proiect din Cipru, Spania și Polonia. 

Elevii au putut lua contact direct cu cultura si tradițiile țării gazdă deoarece au fost invitati să petreacă șase zile în sânul familiilor elevilor italieni. Programul activităților a inclus vizitarea liceului din Mazzarino, participarea la câteva ore de curs în cadrul cărora elevii și profesorii au discutat despre sistemele educaționale ale țărilor partenere în proiect. Elevii italieni au organizat un flashmob în care toate țările participante și-au prezentat costumele tradiționale specifice zonei din care provin și drapelul național. Apoi fiecare țară a prezentat un dans tradițional, antrenându-i pe toți ceilalți participanți care au învățat câțiva pași de dans. Toate școlile partenere au realizat o prezentare PPT în care au făcut cunoscută o personalitate istorică marcantă pentru orașul de unde provin. Elevii români l-au prezentat pe Ștefan cel Mare, ctitorul Bisericii ”Sf. Nicolae” Dorohoi, inclusă în patrimoniul UNESCO. 

Ca parte a activităților din proiect am efectuat o vizită de cercetare și documentare în orașul Mazzarino și împrejurimi care se va finaliza cu un test în cadrul următoarei vizite din Cipru din aprilie 2017. In cea de-a doua zi delegația a fost primită de primarul orașului Mazzarino unde s-au purtat discuții despre importanța promovării valorilor istorice ale orașelor mici ca mijloc de atragere a turiștilor, având ca scop final creșterea economic a zonei. Domnul primar a felicitat echipele de proiect pentru inițiativă și ne-a asigurat de tot sprijinul dumnealui. Întâlnirea a fost un real succes. Toate activitățile propuse în proiect s-au desfășurat conform planificării. Elevii și ceilalți participanți în proiect și-au îmbunătățit cunoștințele de limba engleză, limba proiectului, și-au dovedit abilitățile de a lucra în echipă, au învățat lucruri noi despre cultura și istoria regiunii lor și a celorlalte țări partenere în proiect, au promovat cooperarea și toleranța. (Prof. Elena Chicoș)