Seminarul  Teologic Dorohoi  prezent la Simpozionul „Dumitru Stăniloae” - Iași 

Seminarul  Teologic Dorohoi  prezent la Simpozionul „Dumitru Stăniloae” - Iași           

În perioada 14-16 mai 2025, s-a desfășurat, la Iași, Simpozionul cu tema „Dumitru Stăniloae: Preot-Teolog-Mărturisitor”. Evenimentul  academic este o prelungire la ceas aniversar de Centenar al Patriarhiei Române a bucuriei canonizării Sfântului Părinte Mărturisitor Dumitru Stăniloae, ocrotitorul Facultății de Teologie  Ortodoxă din Iași.  Coordonatele simpozionului pot fi sintetizate prin cuvintele rostite, despre Sfântul Părinte, de fiica sa, Lidia Stăniloae: ,,Părintele Dumitru Stăniloae nu a fost numai un mare teolog şi gânditor, ci, înainte de orice, a fost un om în acea accepţiune a cuvântului  la care ar trebui să reflectăm mai des. Dincolo de capacitatea sa intelectuală, de puterea sa de sintetizare, de originalitatea gândirii, personalitatea sa era caraterizată  printr-o acută lucidiate îndreptată asupra lui însuşi, prin seriozitatea cu care s-a privit şi cu care a aşteptat de la sine însuşi să valorifice darurile cu care l-a înzestrat Dumnezeu şi să îndeplinească misiunea de dascăl, de teolog, de om de cultură şi de preot” . 

La acest moment festiv și profund teologic, Seminarul Teologic Liceal Ortodox ,,Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi  a răspuns afirmativ invitației, participând, în ziua de 16 mai, la Simpozionul ,,Dumitru Stăniloae” din Iași. Părintele prof. Director Chichioacă Petru Georgel, alături de profesorii pr. Budacă Teodor Cătălin, pr. Ciurciun Vlăduț Andrei și pr. Foca Mihai Claudiu au însoțit un grup de cincisprezece  seminariști, care au participat în Sala „Dr. Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iaşi la seria de conferințe susținute de personalitățile din țară și din lumea creștină internațională: arhid. prof. Norman Russell-Profesor de Teologie Patristică la Institutul Teologic „Santa Eufemia di Calcedonia”, al Exarhatului Ortodox al Italiei, Pr. Nicolae Moșoiu- Conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, prof. dr. Alexandru Prelipcean- Lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, Pr. Ilche Micevski-Ignat- Asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sf. Chiril și Metodie” din Skopje, Macedonia de Nord,  prof. dr. Cristian Moisuc-Conferențiar la Departamentul de Filosofie, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Părintele prof. dr. Arhim. Nathanael Neacșu- Conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, moderați de Cătălin Jeckel-Consilier în cadrul Sectorului cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Iașilor, Pr. Petru Cernat-Asistent universitar, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și Pr. Cătălin Vatamanu- Conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași. 

Evenimentul s-a bucurat de binecuvântarea si prezența Înaltpreasfințitului Parinte Mitropolit Teofan. Prelegerile suținute au prezentat trei dimensiuni semnificative ale vieţii Sfântului Părinte Stăniloae: chemarea de preot, perioada de detenţie şi rugăciunea. Mediul teologic de la noi l-a perceput pe Sfântul părintele  ca un dar oferit de Dumnezeu şcolii teologice româneşti. El a influenţat cu precădere generaţiile de după 1990, odată cu punerea în circulaţie a cărţilor sale de o valoare inestimabilă, eliberate, în sfârşit, de legile şi canoanele aberante ale cenzurii comuniste.

Prin reflecţiile sale teologice cu subtile nuanţe şi pătrunzătoare detalii, Părintele Stăniloae reprezintă un adevărat izvor al progresului dogmatic şi teologic ortodox contemporan; fidelitatea desăvârşită faţă de învăţătura tradiţională a Bisericii nu exclude actualitatea modului de valorificare a ei, în deplină receptivitate faţă de problemele lumii şi ale omului de astăzi.

Preafericitul Părinte Daniel spunea, sintetizând, că teologia Părintelui Dumitru Stăniloae, ,,Patriarhul teologiei româneşti”, este ,,o Liturghie a minţii, conformă cu Liturghia euharistică a Bisericii Ortodoxe”.  (Pr. prof. Foca Mihai Claudiu)