Sfântul Ioan Iacob-hramul de vară al Seminarului-Vecernia cu ÎPS Teofan

Unul dintre sfinții români contemporani este Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Originar din localitatea Crăiniceni, Horodiștea, în nordul extrem al României, sfântul Ioan și-a început viața monahală la mănăstirea Neamț, la vârsta de 20 de ani. Apoi, vreme de 24 de ani s-a nevoit în Țara Sfântă, în ținutul Hozeva. A trecut la cele veșnice la vârsta de 47 de ani, însă în anul 1980, trupul său a fost descoperit neputrezit, răspândind în jur bună mireasmă. În 1992 a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Cu începere din anul 1997, Sfântul Ioan Iacob este patronul și ocrotitorul spiritual al Seminarului Teologic din Dorohoi. Cu acest prilej, în fiecare an, în ziua prăznuirii sfântului, elevi seminariști, profesori și credincioși deopotrivă, înalță rugăciuni de cinstire celui care este atât ocrotitor cât și neobosit mijlocitor înaintea Sfintei Treimi pentru cei care se ostenesc în această școală teologică.

În acest an, la Seminarul Teologic Dorohoi, manifestările au fost mai restrânse, săvârșindu-se doar slujba Vecerniei unită cu Litia, în după amiaza zilei de 4 august, în altarul de vară amenajat în curtea școlii. Cu toate acestea, ziua a fost întregită de popasul pe care Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, l-a făcut la „Școala de la răscruci”, în drumul spre Crăiniceni, satul natal al sfântului Ioan Iacob.

La sfârșitul slujbei, Părintele Mitropolit a vorbit celor prezenți despre modelul de viață curată și smerită a Sfântului Ioan Iacob, model vrednic de urmat de toți oamenii.

Părintele director Constantin Muha, a mulțumit părintelui Mitropolit pentru vizita la seminarul dorohoian în această zi importantă, precizând că este pentru prima dată când un ierarh slujește Vecernia în acest așezământ teologic.

Oaspeții au vizitat apoi noua cantină a școlii, amenajată cu eforturi deosebite în acest an, loc în care, din toamnă, elevii seminariști vor putea să servească masa, zilnic, în condiții foarte bune.

Miercuri, 5 august, părinții profesori, numeroși elevi seminariști și cadre didactice de la Seminar au fost prezenți la Sfânta Liturghie oficiată în incinta mănăstirii „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ”, Crăiniceni.(Pr. Ionuț Crețu)