Slujbă de Priveghere în cinstea Sfântului Cuvios Paisie Velicicovschi

În seara zilei de luni, 14 noiembrie 2022, la Paraclisul „Sfântul Ioan Iacob” al Seminarului Teologic Dorohoi a fost săvârșită slujba privegherii (Vecernia mare, Litia și Utrenia) în cinstea Sfântului Paisie de la Neamț, unul dintre marii nevoitori și înnoitori ai monahismului românesc din veacul al XVIII-lea, un povățuitor de suflete și traducător de texte patristice filocalice. Activitatea face parte din manifestările dedicate Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.

Programul liturgic a debutat cu slujba Ceasului IX, fiind urmată de slujba de priveghere care a cuprins slujba Vecerniei celei Mari, unită cu Litia și slujba Utreniei. La sfârșitul slujbei, preotul Apetrei Ioan-Ștefan, spiritualul seminarului, a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat viața și activitatea Sfântului Paisie Velicicovschi, precum și actualitatea învățăturilor sale despre rugăciune în formarea duhovnicească a tinerilor și, mai ales, a elevilor seminariști.

Ambianța de rugăciune și priveghere a fost împodobită cu cântările și răspunsurile date la strană de către membrii corului Haris al Seminarului dorohoian.