Unirea - națiunea a făcut-o!

În fiecare an, ziua de 24 ianuarie ne amintește tuturor de Unirea Principatelor Române din anul 1859, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza în Moldova și Țara Românească. Această zi este pentru noi toți un moment în care trebuie să ne amintim de istoria poporului român, precum și de înaintașii nostri, care au dorit din toată inima să înlăture granițele dintre frați.

 

La Seminarul Teologic Dorohoi, s-au desfășurat, cu acest prilej, o serie de manifestări specifice acestei zile.

Astfel, miercuri, 24 ianuarie, în Paraclisul școlii, s-a oficiat slujba de Te Deum, cu prilejul aniversării a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, precum și o slujbă de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a tuturor celor care au contribuit la înfăptuirea acestui vis al poporului român.

În aceeași zi, miercuri, Sala Teatrului din Dorohoi a găzduit un spectacol dedicat Zilei Unirii Mici, realizat de Casa Municipală de Cultură, în parteneriat cu școlile și liceele din oraș. Seminarul Teologic a fost reprezentat de membrii Ansamblului de dansuri populare Romanița.

Joi, 25 ianuarie, în Sala de festivități Pimen Mitropolitul s-a desfășurat activitatea „Unirea-națiunea a făcut-o”, în cadrul căreia, doamna Dorohoncianu Anamaria, profesor de istorie, a vorbit celor prezenți despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza și însemnătatea Unirii. Elevii, îndrumați de doamna Ignat Cristina Ionela, profesor de Limba Română, au prezentat un grupaj de poezii specifice momentului aniversar.

La finalul activității, la inițiativa Consiliului Școlar al Elevilor, s-a desfășurat și un concurs de istorie, la care s-au înscris 5 echipe, formate din elevii Seminarului. Aceștia au răspuns la toate întrebările pregătite, demonstrând că istoria ocupă un loc important în viața tinerilor. (Consilier educativ, Pr. Prof. Crețu Vasile Ionuț)