„Unirea Principatelor” la Seminarul Teologic Dorohoi

Aniversarea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, a fost sărbătorită de elevii clasei a 9-a A a Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi printr-o activitate extrașcolară, concretizată în vizitarea Mănăstirilor Eșanca și Crăiniceni, situate în partea de nord a județului Botoșani, și prin vizitarea casei în care a văzut lumina zilei ocrotitorul Seminarului, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Tinerii au fost îndrumați de dirigintele lor, părintele profesor Cosmin Pristavu.

Elevii au primit calde și deosebite povețe privind pregătirea pentru misiunea preoțească, au „respirat” din atmosfera „Betleem-ului” Sfântului Ioan, au adus prinos de cinstire prin poezie, s-au hrănit sufletește și trupește din bucatele oferite cu generozitate de gazde și au citit Acatistul Sfântului Ioan în Biserica Mănăstirii de la Crăiniceni, toate încheiate, la revenire, prin intonarea și hora pe versurile și muzica tradiționale: „Hai să dăm mână cu mână!".

Mulțumim frumos gazdelor și celor care au făcut posibilă activitatea!

„A fost o ieșire plăcută, liniștită, în care am reușit să mai facem încă un pas spre Sfântul ocrotitor care este temelia școlii „Sfântul Ioan Iacob", care este un bun model de credință și smerenie. Învățătura cu care am rămas: Pictează caracterul esențial al lucrurilor și roagă-te și muncește!"

„Astăzi a fost o experiență plăcută, foarte interesantă și distractivă, mănăstirile pe care le-am vizitat sunt foarte minunate, mari și frumos decorate. Trebuie să mai organizăm excursii de acest gen!"

„M-am bucurat mult să petrec această jumătate de zi alături de toți colegii mei sub harul lui Dumnezeu. Două mănăstiri frumoase și care ne-au făcut o primire foarte frumoasă! Mai așteptăm activități din acestea (mici pelerinaje). Mulțumim părintelui diriginte pentru organizare!"

„Astăzi a fost o zi minunată, am fost tot colectivul alături și ne-am creat amintiri noi și frumoase!"

Bucură-te Părinte Ioane, mult-nevoitorule, sol de veghe al neamului tău, povățuiește-ne și pe noi a ne cinsti ISTORIA și MODELELE ei și a UNI Crucea cu Învierea!