Vernisarea expoziției „Din temniţe spre sinaxare”

 

Joi, 14 decembrie 2017, la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi a avut loc simpozionul „Din temniţe spre sinaxare”, dedicat martirilor şi mărturisitorilor care au pătimit pentru credinţă şi neamul românesc, la care au participat profesori şi preoţi din zona municipiului Dorohoi şi elevi de la şcolile din localitate. 

Activitatea s-a înscris în tematica Anului omagial 2017, proclamat de către Patriarhia Română ca „An comemorativ dedicat Patriarhului Iustinian şi apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” şi a avut ca scop aducerea la cunoştinţa generaţiei actuale de tineri a biografiei martirilor şi mărturisitorilor din secolul al XX-lea, care şi-au asumat, cu preţul vieţii şi al unui şir nesfârşit de pătimiri, credinţa în Hristos, sperând ca jertfa lor să contribuie la mântuirea şi binele neamului românesc.

Simpozionul a debutat cu vizionarea unui material video, urmat de prezentatarea unei serii de referate de către d-na Dorohoncianu Anamaria, profesor de istorie, elevii Zăhărescu Dan-Dumitru şi Stan Andrei, coordonaţi de Pr. Prof. Chichioacă Petru-Georgel, de la Seminarul Dorohoi, d-na profesor Chirilă Elena, de la Şcoala „Mihail Kogălniceanu”, Dorohoi și elevele Burlacu Delia, Covaliu Diana, Porfireanu Ioana şi Guşilă Bianca, de la Colegiul Naţional „Grigore Ghica” Dorohoi, îndrumaţi de d-na profesor Constantin Xenia. Părintele profesor Chichioacă Petru-Georgel a formulat câteva concluzii despre mărturisirea credinţei ortodoxe a martirilor din temnițele comuniste, în vremurile de prigoană îndreptată asupra Bisericii.

Partea a doua a activităţii s-a desfăşurat în Paraclisul „Sf.Ioan Iacob” al Seminarului, unde elevii și profesorii deopotrivă, au luat parte la săvârșirea unei rugăciuni pentru odihna sufletelor celor decedați în închisorile comuniste. Cei prezenți au audiat un mic concert de colinde, susţinut de corul AGNUS al Seminarului, dirijat de Pr. Prof. Smeu Andrei. Simpozionul a avut în program şi vizitarea expoziţiei organizată cu participarea elevilor claselor a XII-a, îndrumați de Pr. Prof. Budacă Teodor-Cătălin şi Pr. Prof. Creţu Vasile-Ionuț, consilier educativ.

Expoziţia, care cuprinde portrete şi imagini cu chipuri ale celor mai reprezentativi apărători şi mărturisitori care au pătimit în temniţele comuniste, a fost organizată cu sprijinul Mănăstirii „Diaconeşti” şi va fi deschisă pentru vizitare în perioada 14 decembrie – 20 ianuarie. Sunt invitate şi aşteptate atât persoanele doritoare să cunoască mai bine un capitol important de demnitate, jertfă şi onoare a istoriei neamului nostru, cât şi elevii de la şcolile din zona municipiului Dorohoi însoţiţi de profesorii de religie şi de diriginţii lor.