Ziua internațională a drepturilor copilului

În fiecare an, pe data de 20 noiembrie, sărbătorim Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.

Copiii nu s-au bucurat dintotdeauna de locul pe care îl ocupă în prezent în societate. În întreaga istorie a omenirii, ideea de a le acorda protecție reprezenta cel mult o preocupare a părinților, nicidecum un obiectiv al societății și instituțiilor sale.Interesul pentru drepturile copilului a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când a luat naştere prima mişcare preocupată de aspecte referitoare la DEZVOLTAREA copilului, care pleda pentru PROTECŢIA acestuia împotriva neglijării, exploatării şi a violenţei.

În Europa, perioada s-a caracterizat prin deschiderea unui număr considerabil de instituţii publice de ocrotire, scoli şi instituţii separate pentru copii delincvenţi, precum şi de tribunale pentru minori.

Este foarte important ca fiecare om, atât adult cât și copil să cunoască aceste drepturi, pentru că „Este foarte clar că salvarea copiilor din întreaga lume nu reprezintă o imposibilitate inerentă. Acest lucru devine imposibil doar dacă refuzăm să-l realizăm.” Eglantyne Jebb

 

(Material realizat de Consiliul școlar al elevilor)